0 [ ]

Investice do svého vlastního podnikání, proč ne?

Investice do svého vlastního podnikání, proč ne?

V dnešní době je dost nelogické to, že se všude propagují úvěry pro podnikatele, a když pak přijdete žádat jako začínající podnikatel o úvěr na rozjezd podnikání, tak Vám ho nedají. Jak máte tedy rozjet podnikání bez finančních prostředků? Když nemáte naspořené nějaké finanční prostředky, tak se bez úvěru neobejdete. Neznám podnikání, které by stálo do 1000 Kč, vždycky je nutné zaplatit nějaké peníze na začátku. Už třeba jen za to, že si necháte udělat webové stránky, zaplatíte od 2000 do 50 000 Kč, podle toho, co mají umět. Jsou i začínající podnikatelé, kteří mají připravené rezervy či vypůjčené peníze od rodiny. Ti to mají o něco jednodušší.

 

Americká hypotéka může být řešení

 

Jedna z možností jak získat peníze je stihnout to ještě v době, kdy jste zaměstnaní. Další možnost je poprosit rodinu, aby Vám půjčila nějaké peníze, a řešením také může být svěření nemovitost či pozemku do zástavy. Dneska Vám banka může půjčit až do 70 % z hodnoty zástavy. Peníze můžete použít na cokoliv, přičemž úroky mohou být už kolem 3 % p. a. Oproti minulým letům, kdy se úrokové sazby amerických hypoték pohybovaly kolem 6 %, je to výzva. Spotřebitelské úvěry „na cokoliv“ jsou podstatně dražší, ale na překlenutí určité doby jsou vyhovující. Je však nutné si vnést do účtů disciplínu, jak ohledně splácení úvěru, tak vypůjčených peněz. V případě špatné disciplíny je to malý krůček k problému se splácením, a v horším případě k zabavení nemovitosti.

 

Dluhy splácejte podle výše úrokové sazby

 

Pokud již máte nějaké půjčky, je nejlepším řešením konsolidace (nebo-li sloučení). 90 % z nich jde splatit bez sankcí. Díky dnešním sazbám docílíte nižší měsíční splátky, a tím můžete celkovou částku úvěru snížit, nebo je dokonce možné dobu splácení prodloužit. Tím docílíte vyšší měsíční rezervy, která bude sloužit ke splacení úvěru. Pokud konsolidace z nějakého důvodu není možná, začněte splácet vždy úvěr s nejvyšším úrokem, a pokud jsou přibližně všechny stejné, tak ten úvěr, který má nejnižší zůstatek. Budete mít pak lepší pocit, že už máte svůj první úvěr splacený, a budete mít radost, že je to někde vidět.

 

Spořit či více vydělávat?

 

Možná jste už někdy slyšeli radu typu: „Je nutné si spořit, aby sis toho mohl více dovolit.“ Já na to mám jiný názor. Důležité je si uvědomit, co v životě chcete. Položte si otázku: „Co v životě chci dokázat, co chci mít a jak chci žít?“ Je nutné být k sobě upřímní!  Na základě toho je možné udělat první, a to nezbytný krok. Udělejte si pořádek ve svých aktuálních financích!  Podívejte se na svoje příjmy, výdaje, na veškerý svůj majetek, na všechna pojištění, spoření aj. Určitě je důležité mít svého finančního poradce, aspoň na to,  aby Vám jednou za čas udělal revizi pojistek, zkontroloval limity pojištění, a třeba i zlevnil pojistné. Nejdůležitější krok stejně zůstane na Vás – tím je najít si svůj vlastní způsob, jak se zajistit v případě nenadálých situacích a jak se také zabezpečit na důchod. Můžete si najít speciální vzdělávací kurz či nějaký vzdělávací klub, který Vám pomůže v začátcích. Náš Ženský investiční klub vznikl na základě přání žen udělat něco se svými financemi.  Je dobré si uvědomit, že každá žena by měla být zodpovědná za svoje finance a měla by být připravena na situace, kdy může v životě pocítit nějaké „finanční turbulence“.

 

Nežít si pod svoji životní úroveň

 

Většina finančních poradců radí, abyste žili pod svoji životní úroveň. Hlavní je, že splácíte úvěry, spoříte si peníze na penzijním připojištění či jiných spořících účtech. Je to ale naopak, je nutné najít jiné možnosti, jak vydělat více peněz a žít si nad svoji životní úroveň. Jak toho docílíte? Zkuste popřemýšlet, v čem jste dobří, co umíte a co naopak jste schopni někomu poradit. Můžete si otevřít živnost nebo naopak využít celý svůj majetek, například můžete pronajmout svoji garáž, kterou stejně nevyužíváte, pozemek někomu, kdo má zvířata a nebo by rád pěstoval ovoce či zeleninu. Je možné půjčovat i věci, pronajímat chatu, byt či svoje auto. Je toho hodně, z čeho se dá měsíčně získat nějaká ta koruna navíc. Nevěříte? Už třeba za to, že usmlouváte s operátorem nižší měsíční částku za paušál či pojistku na auto, můžete ušetřené peníze investovat do něčeho dalšího. O tom si řekneme v příštím dílu.

 

Autor: Šarlota Hamalová, zakladatelka Ženského investičního klubu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář

Připojit se

Redbag novinky každé ráno do mailu. Čtení na cestu do práce.

Tyto stránky využívají Cookies. Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s používáním Cookies.Zjistit víceOK, rozumím